GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Zorgprofessional? Hoe blijf jij nu gezond?

Dit bericht is geplaatst op 5 september 2020 - Voor de organisatie / Voor jou

Werk je binnen de zorgsector in een ziekenhuis, verpleegtehuis of bij de thuiszorg? Dan maak je nu heftige tijden mee. Je werk vraagt ook in normale tijden veel van je mentale weerbaarheid, maar je hebt nu meer dan ooit te maken met gevoelens van onmacht, twijfel, boosheid en verdriet. Misschien herken je jezelf wel in deze situaties:

  • Je bent wel gaan werken tijdens de coronagolf, ondanks je bezorgdheid voor je eigen gezondheid en die van je naasten.
  • Je wilde menselijke zorg en nabijheid bieden, maar dat kon niet altijd.
  • Je zag mensen overlijden die nog niet klaar waren voor de dood.
  • Je was er getuige van dat familie of naasten geen afscheid konden nemen van geliefden.
  • Je zag en voelde de eenzaamheid van bewoners die geen bezoek mochten ontvangen.
  • Je maakt je zorgen over je eigen gezondheid.
  • Je had een band opgebouwd met mensen die overleden.
  • Je bent erdoor geraakt dat de mensen aan wie je zorg biedt, ongerust en angstig zijn.

Sterk moeten zijn

Waarschijnlijk word je gesteund door je werkgever, collega’s, familie en vrienden. Je werkgever biedt wellicht extra psychosociale ondersteuning. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw gevoelens van onmacht, twijfel, boosheid of verdriet daarmee niet verdwenen zijn. Ze blijven sluimeren en brengen jou uit je evenwicht.

Het is NIET alleen DIE BEWUSTE VACCINATIEPRIK die jou duurzaam gezond moet houden!

Zorgprofessionals vinden vaak dat ‘dit nou eenmaal bij het vak hoort’. Psychische problemen worden gezien als zwakte. Je kunt ze niet uiten, want dan ‘laat je je team in de steek’. Dan ben je niet geschikt voor dit werk, is de heersende opvatting binnen je team. Dat klinkt allemaal sterk en stoer. Het gevaar is echter dat de emoties die je wegstopt zich gaan nestelen in je onbewuste. Je denkt sterk te zijn, maar in de kern ben je aangetast. Op den duur lukt het je dan niet meer om sterk te zijn, omdat je lichaam en geest eronder gaan lijden. Je krijgt fysieke en psychische klachten.

Praten is niet genoeg

Erover praten is fijn, maar als je lichaam gaat tegenstribbelen of je je psychisch niet in orde blijft voelen, is dat niet genoeg. Analytische coaching kan dan uitkomst bieden. Dan gaan we echt op zoek naar de oorzaken. Welke onbewuste gedachtepatronen gaan schuil achter jouw klachten? Waardoor raak jij nu precies geblokkeerd? Ben je geraakt door één bepaalde situatie, die onbewust jouw emoties bestuurt?

Maak jezelf mentaal weerbaar

Ben je meer geraakt dan normaal door wat je meemaakt in je werk in de zorg? Jouw klachten zijn jouw wake-up call. Het is tijd om voor jezelf te kiezen. Maar daarvoor moet je eerst in contact komen met jezelf. Je eigen innerlijke drive kan dan weer de motor worden van je energie. Als jouw levenslust terug is en je bent weer wie jij echt bent, ben je mentaal veel weerbaarder geworden. Dan kun je weer tegen een stootje. En dat is wel nodig in jouw beroep!

Meer weten over hoe jij duurzaam gezond kan worden en blijven? Neem contact op!

‹ Alle blogartikelen