GroeneHartslag - Specialist in IK EN WIJ ontwikkeling
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Zorgprofessional? Hoe blijf jij nu gezond?

Zware emotionele belasting

Het zijn heftige tijden die jij als professional in de zorg en welzijn mee maakt. Onderstaande gevoelens van onmacht, twijfel, boosheid en verdriet zal je bij jezelf en bij je collega’s gemerkt hebben.

Meest gehoorde stressoren en uitingen:

• We begrijpen bepaalde ziektebeelden nog niet volledig
• We moeten min of meer machteloos toezien. Er is nog geen adequate therapie
• Ik wilde menselijke zorg en nabijheid bieden maar dat kon soms niet
• Ik zag dat patiënten nog niet klaar waren voor de dood en dat er vaak geen fatsoenlijk afscheid genomen kan worden van familie of naasten
• Ik voelde mij de laatste paar weken vaak onrustig en ervaar een gespannen – gestrest gevoel
• Ik zag en voelde de eenzaamheid van diegene waar wij zorg aan wilde bieden
• Vaak voelde ik mij machteloos en gefrustreerd
• Onzekerheid
• Ik maak mij druk om mijn eigen gezondheid
• Er overlijden mensen waar ik een band mee heb gehad
• Het raakt mij dat de mensen waar ik zorg aanbied zo ongerust en angstig zijn

Psychosociale ondersteuning

Ongetwijfeld zal jouw werkgever in het ziekenhuis of verzorgingstehuis waar je werkt tijdens de coronacrisis extra “verbale” psychosociale ondersteuning, peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, geestelijke gezondheidszorg beschikbaar hebben gesteld. En hopelijk betekent dat dit voor jou voldoende ondersteunend is!

Maar, wellicht voel en ervaar je dat er toch nog iets sluimerends speelt. Het is iets knagend!

Ben je geraakt door die éne dienst of een situatie waar je steeds aan denkt?

Praten over emoties is meestal nog moeilijk en vaak heerst er binnen zorgorganisaties het idee van “dit is nou eenmaal ons vak, en dit hoort er bij“. Dit klinkt stoer! Het gevaar is dat emoties waar niet over wordt gepraat zich gaan nestelen in ons “onbewuste”. En uiteindelijk wil dat; “wat geen aandacht heeft gehad” zich toch manifesteren. Met alle lichamelijk en/of psychische gevolgen van dien!

Via coaching met alleen verbale interventies komen we niet verder!

Zelf zorgen voor je mentale weerbaarheid en preventie

Als je erkent dat je meer dan “gewoon” psychisch bent geraakt of geblokkeerd, betekent dat je, je op een sleutelmoment bevindt. De signalen of symptomen die je nu ervaart kun je opvatten als een (welkome!) wake-up call. Het is tijd om voor je zelf te kiezen.

Dit is het moment om jouw innerlijke kracht terug te vinden. Via analytische coaching kan ik je helpen die wake-up call te onderzoeken. Welke onbewuste processen en gedachtepatronen gaan erachter schuil? Waardoor raak jij nu precies geblokkeerd?

Mindfullness of ontspanningsoefeningen helpen wel om de dag door te komen, maar de veroorzakers van de symptomen los je hier niet mee op!

Nummer één prioriteit is om jou in contact te brengen met je ‘zelf’. Met andere woorden: je gaat spreken vanuit je aangeboren innerlijke drive, je diepste wezen. Volgens Carl Gustav Jung heeft ieder mens een aangeboren drang tot persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Cliënten staan vaak versteld van wat er allemaal aan het licht komt. Maar nog meer van hoe ze zichzelf kunnen helen.

Ik, Jaap de Vries, ben ruim 15 jaar werkzaam als analytisch therapeutisch coach voor individuen, teams en organisaties. De basis van mijn methode is de analytische (diepte)psychologie van Carl G. Jung, gecombineerd met imaginatie, de universele levenslessen en oefeningen uit Oosterse wijsheid, meditatie en de natuur. Ik gids mannen en vrouwen in hun proces, soms ook tijdens een stevige wandeling in de buitenlucht.

Jaap is slechts een gids, een mede-avonturier. Hij lost niets voor je op, je doet zelf het ‘werk’

Wat levert analytisch therapeutische coaching jou op?

Een bewustwordingsproces (kennis en in-zichten; van oude patronen en verliezen) en de mogelijke gevolgen van “de huidige invloed van de emotionele belasting” van minder invloed te laten zijn op de levenskwaliteit van nu en op latere leeftijd.

Na een kort traject

Wil jij kwaliteit van leven en duurzaam inzetbaar met plezier werken, ook op de lange termijn ? Neem contact met ons op!