GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Corona triggert onverwerkte emoties en leidt tot long covid

Dit bericht is geplaatst op 30 mei 2022 - Voor jou

Je hebt corona gehad, je herstelt (deels), maar krijgt dan een terugval en waarna je zieker in plaats van gezonder bent geworden. Je bent nog steeds oververmoeid, uitgeput, hebt brain fog – hoofdpijn, hartkloppingen, ademhalingsproblemen, concentratieproblemen of vervelende onverklaarde lichamelijke klachten. Kortom: je hebt long covid, ook wel post covid genoemd. Je klachten zijn een gevolg van de infectie met het coronavirus, dus iedereen denkt alleen aan lichamelijke oorzaken. En dus aan manieren om je lichaam te herstellen.

Er is nog niet veel bekend over long-covid, en er is helaas nog geen aandacht voor de diepere oorzaken, die ikzelf signaleer in mijn praktijk. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat de oorzaak van deze klachten bio-psycho-sociale-spirituele overbelasting kan zijn. Met name als je relatief jong bent en je coronabesmetting mild verlopen is. Dus als je geen longproblemen had en niet in het ziekenhuis beland bent, maar wel aanhoudende klachten hebt. De coronabesmetting is dan vaak de trigger van klachten die veroorzaakt worden door een combinatie van biologische, psychologische, sociale en spirituele factoren.

Vaak komt men in een overlevingsmodus terecht waarbij fight, flight, freeze en Fawn universele reacties van het lichaam en psyche (hersenen en parasympatische zenuwstelsel) zijn!

Holistisch Bio Psycho Sociaal Spiritueel Model

Bio-psycho-sociaal-spiritueel

 • Biologische factoren zijn:
  aanleg, erfelijkheid, stress bij moeder tijdens zwangerschap, lichamelijke ziekten, voeding, algehele conditie
 • Psychologische factoren zijn bijvoorbeeld:
  perfectionisme, onzekerheid, behoefte aan bevestiging van buitenaf, emotionele verwaarlozing tijdens de jeugd
 • Sociale factoren zijn bijvoorbeeld: 
  moeilijkheden op het werk, relaties, conflicten met anderen, samen wonen, eenzaamheid.
 • Spirituele factoren zijn bijvoorbeeld:
  religieuze grensoverschrijding, betekenis en zingeving vraagstukken (wat heb jij te doen in deze wereld), verbondenheid met andere dimensies, omgaan met lijden en existentiële vragen..

Als er uit onderzoek geen sprake is van een organische aandoening dan is het redelijkerwijs logisch om van het biomedische model over te stappen naar het bio-psycho-sociale-spirituele model!

Bovenstaande factoren zijn lang niet allemaal lichamelijk. En deze factoren speelden al een rol vóór de coronabesmetting. Ook daarna spelen ze natuurlijk nog een grote rol. Als analytisch therapeut onderzoek ik met jou alle factoren die bewust of onbewust, nog stress opleveren. Door écht te luisteren, doorvragen en met behulp van diverse werkvormen nodig ik je uit om oude pijnlijke situaties te doorvoelen, doorleven en te verwerken.

Corona als trigger van (overgeërfde) stress en onbehandeld trauma

Een cliënte van mij was besmet geraakt met het coronavirus en werd long-covidpatiënt. Bij haar speelden psychologische en sociale factoren een grote rol. Haar opa had het gezin waarin haar moeder opgroeide, geterroriseerd. Hij was een oorlog slachtoffer en had zware omstandigheden meegemaakt, wat ertoe leidde dat hij zijn vrouw en kinderen emotioneel en fysiek mishandelde. Zijn dochter was daar getuige en slachtoffer van, maar heeft deze trauma’s nooit verwerkt. Opa’s kleindochter, mijn cliënte, nam onbewust de rol van verzorgende van haar moeder op zich. Tevens was zij op de middelbare school slachtoffer van pestgedrag. Deze sociale factoren leidde bij mijn cliënte o.a. tot verwijdering van zichzelf, een negatief zelfbeeld, perfectionisme en please-gedrag.

In de corona-periode was mijn cliënte eenzaam. Ze voelde zich onzeker, angstig en vermoeid. Ze was toen kwetsbaarder dan ooit voor haar onverwerkte emoties. Haar long-covid klachten bleken hieruit voortgekomen te zijn. In zeven sessies van anderhalf uur hebben we gewerkt aan bewustwording van de oorzaak van haar klachten en haar onverwerkte emoties. Aan het begin van het traject gaf ze een 7 (VAR) aan de intensiteit van haar long-covid gerelateerde pijn en vermoeidheid. Aan het eind gaf ze die een 4.
Van 3,5 uur in de week kunnen werken nu naar 40 uur!

Bijzonder, zoals altijd is het opvallend dat in de meeste reguliere behandelingen angstvallig wordt vermeden te praten over de (nog onbewuste) psychologische componenten. Die zijn schijnbaar immers een zwaktebod! Bron: Emile Keuter

Overeenkomsten long covid en SOLK

Het voorbeeld van mijn cliënt maakt ook duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn tussen long covid en SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Stichting Emovere heeft een pilot gestart om te onderzoeken of de manier van benaderen van SOLK-patiënten ook long-covid-patiënten kan helpen. Ik werk zelf mee aan de pilot en zie al veel overeenkomsten oplichten.

Er mag nog veel onbekend zijn over long covid, voor mij staat al wel vast dat biologische, maar ook psychologische en sociale factoren oorzaken kunnen zijn van deze ziekte. Tegelijkertijd signaleer ik dat de reguliere medische wetenschap te weinig oog heeft voor het onbewuste. Ook daarin zijn er overeenkomsten met SOLK. Ik pleit dan ook voor een totaalbenadering van long covid, waarin de psychologische en sociale oorzaken bij de wortels aangepakt kunnen worden.

 

‹ Alle blogartikelen