GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Mijn onderzoekingstocht

Vanuit mijn vroege jeugd ondervond ik jarenlang onduidelijke lichamelijke klachten zoals maag en hoofdpijn en had ik last van een lichte vorm van depressiviteit. Ook bleef ik tot aan mijn veertiende in mijn bed plassen.

Onverklaarde pijnen

De fysieke pijnen die ik vanaf mijn twintigste had uiten zich voornamelijk in mijn onderrug of in mijn heupen. De ene keer links, de andere keer rechts. Het ging hier om zware pijnen die 24 uur per dag aanhielden. Jaar in jaar uit. Als de pijn een keer niet aanwezig was voelde mijn hoofd als één grote wattenbol. Depressieve gevoelens kwamen door deze situatie steeds meer op de voorgrond.

‘LEER MAAR MET DE PIJN TE LEVEN’. Uitspraken door zgn. gezondheidszorg specialisten. Die heb ik zoveel keer gehoord!

Uiteraard had ik op jonge leeftijd het gehele arsenaal aan huis- bedrijfsartsen, fysiotherapeuten en gespecialiseerde artsen bezocht (inclusief scans in ziekenhuis en gebruik van verschillende soorten medicijnen).

Psychische oorzaak?

In die tijd was het niet aan de orde dat fysieke klachten ook een psychische oorzaak zouden kunnen hebben.
De ontdekking dat mijn klachten weleens psychisch van aard zouden kunnen zijn had te maken met een boek wat ik spontaan las in een bibliotheek. Ik was toen 28 jaar en in die tijd was het niet aan de orde dat fysieke klachten ook een psychische oorzaak zouden kunnen hebben.

Na het overwinnen van mijn schroom kwam ik op verwijzing van mijn huisarts bij het RIAGG van het GGZ terecht. Daar kwam ik in gesprek met een jongedame die mij goed bedoelde assertiviteitstrainingen aanbood. Onwetend volg je dit dan maar!

Verspreid over vele jaren bezocht ik psychologen, fysiotherapeuten, chiropractor, een hypnotherapeut, enz. Echter, met ten dele of geheel geen resultaten.

In feite leerden zij mij om te gaan met de klacht. Terwijl het probleem zelf aanwezig bleef.

Parallel aan dit proces kwam ik onbewust in privésituaties terecht die heel vertrouwd voelden, maar toch niet goed waren. Later begreep ik dat ik hierin terecht kwam door een ‘onbewust grondpatroon’ uit mijn jeugd. Bewust wist ik dat wat ik deed niet klopte, maar ik kon het niet goed weerstaan.

Persoonlijke groei

In mijn zoektocht naar duurzaam herstel kwam ik rond mijn drieënveertigste terecht bij een écht deskundige hulpverlener. Via Analytische therapie (Jungiaanse diepte psychologie) heb ik de veroorzaker(s) van mijn grondpatronen en het ontstaan van mijn lichamelijke klachten en gedrag symptomen ontdekt en leren te doorgronden.

Angst en pijn uit mijn kindertijd, heb ik herkend, actief herbeleefd en verwerkt. En ja, dat is wel even heel iets anders dan ‘het’ een plekje geven! Hierna kon ik voor het eerst van mijn leven mijzelf liefde geven.

Resultaat

Ik kon het leven weer omarmen. Mijn lichamelijke pijnen en depressiviteit verdwenen en ik werd weer vitaal.

Constant pijn hebben kost ontzettend veel energie en toen dat wegviel kwam er veel ruimte vrij voor nieuwe dingen. Ik ging meer genieten, werd weer creatief en koos voor een radicaal andere richting met mijn werk. Ik kreeg de regie over mijn eigen leven terug en geef dat nu als Analytisch therapeut graag door aan anderen.

Ik ben voorzitter van een werkgroep die het bestuur van de stichting Emovere adviseert over “behandelaarslijst”

Bovenstaand ervaringsverhaal is  gepubliceerd op de website van “stichting Emovere” en “De Pijn voorbij”.   Stichting Emovere wil een verandering bewerkstelligen in de visie op, en aanpak van onbegrepen lichamelijke klachten. Zij wil een beweging op gang brengen om dit nieuwe gedachtegoed te (doen) integreren in de Nederlandse gezondheidszorg en maatschappij. Stichting Emovere ontwikkelt hiertoe initiatieven.

Terug naar “Over Jaap”