GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Het is tijd om te gaan leven en werken vanuit de Bedoeling. En dit is waarom.

Dit bericht is geplaatst op 24 april 2019 - Voor de organisatie / Voor jou

We leven en werken in hectische tijden. In een wereld die steeds complexer wordt. In een maatschappij waarin we worden overladen met informatie en opinie.

En alsof dat nog niet genoeg uitdaging biedt; we willen ook werken aan onszelf én we proberen altijd klaar te staan voor anderen.

Dit spanningsveld zie je op alle niveaus. Aan de ene kant leven we in een economische, harde realiteit met egocentrisme, materialisme, het verlies van de menselijke maat, door angst gedreven politiek en sensatiegerichte berichtgeving in de media. Aan de andere kant kenmerkt deze tijd zich door bewustwording, focus op gezondheid en  lifestyle, duurzaamheidsdenken, opnieuw de verbinding zoeken met anderen en een toenemende behoefte aan spiritualiteit.

Steeds meer mensen willen hun natuurlijke aanleg om diepere zin en betekenis te geven aan het leven, vormgeven.

In het nieuwe denken over mens & organisaties noemen we dit de Bedoeling.

De Bedoeling als vertrekpunt

Als je iets wilt, lijkt het logisch om jezelf een doel te stellen. Bij het opstellen van zo’n doel maken we vooral gebruik van onze cognitieve vermogens, het bewuste deel van ons brein. We denken er lang en goed over na, praten met anderen, want het moet een diepgaand, motiverend doel zijn. Een missie.

Maar vanuit welke overtuiging is die missie geboren? Past deze missie vooral bij jouw carrière, of bij jou als totale persoon? En daarmee bedoelen we de volledige, authentieke persoon die jij bent?

De Bedoeling is geen doel, missie of target. Het is een vertrekpunt.

De Bedoeling is eigenlijk een missie die jouw verleden (levenservaring, ‘rugzakje’), heden (wie je bent en waar je van houdt) en toekomst (wat je nog wil leren, de richting waarin je wilt ontwikkelen) omvat.

Wholeness: worden wie je al bent

De Bedoeling is het vertrekpunt dat je op weg zal begeleiden naar wholeness of heelheid. Het streven naar heelheid is natuurlijk proces. We kennen het van de Oosterse geneeswijzen die ervan uitgaan dat ieder mens van nature heel, compleet en in balans is. Spirituele leraren, en psychologen als Carl Jung wijzen ons erop dat heelheid gaat over lichaam, geest en ziel.

Persoonlijke ontwikkeling kun je herleiden tot een ogenschijnlijk eenvoudig proces: ons ontdoen van alle ongezonde patronen, overtuigingen, hechtingen en alles wat ons niet dient, zodat de natuurlijke orde der dingen zich kan herstellen.

In de treffende woorden van een Tibetaanse monnik: “Just get out of the way!

Maak de weg vrij om de natuurlijke, authentieke persoon te worden die je in wezen al bent. Waarin alle talenten, energie, kracht en wijsheid die jij nodig hebt in dit leven, al aanwezig zijn.

Stel je zelf, als persoon of als organisatie eens de volgende vragen

Jezelf

 • Ben ik ‘heel’?
 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Hoe hou ik mijzelf gezond in deze hectische wereld?
 • Weet ik waarom ik hier op aarde ben?
 • Doe ik waar ik goed in ben?
 • Doe ik de dingen die bij mij passen?
 • Wat doet mijn bestaan er toe: wat is mijn doel en mijn betekenis voor de wereld?

Organisatie

 • Promoot of verkoop ik mijn product of dienst vanuit window-dressing of vanuit mijn hart of authenticiteit
 • Wat is er werkelijk nodig vanuit een groter belang?
 • Waarom doen we wat we doen?
 • Hoe vergroot ik de kans dat mijn medewerkers willen leren?
 • Waar liggen de (onbewuste en nog te ontwikkelen) competenties van de medewerkers?
 • Wat hebben mijn klanten nodig?
 • Wat heeft mijn organisatie nodig om dat voor elkaar te krijgen?

Kan de Bedoeling ook mijn vertrekpunt worden?

Leven volgens de Bedoeling staat dus voor zingeving. Niet als aanvulling op wie je bent of wat je doet, maar als grondbeginsel van jouw ZIJN en handelen.

Wij coachen mensen, teams en organisaties volgens de wetten van het van nature aanwezige groeiproces.

Wij helpen bij het scheppen van de juiste groei-omstandigheden. Onverdeelde aandacht, natuur en samen beleven zijn hierbij het ultieme gereedschap. Denk aan actief zijn in de buitenlucht, hier in het Groene Hart. Of aan ongeremde creatieve expressie in ons atelier. Wist je dat deze tools kunnen zorgen voor diepe verbinding met anderen?

Met de juiste begeleiding voor jou of jouw organisatie kunnen de reeds aanwezige zaadjes ontkiemen. Leven en werken vanuit de Bedoeling wordt zo (weer) je natuur.

 

Lees ook hoe wij werken vanuit de Bedoeling in onze coachings en teamontwikkeling.

 

‹ Alle blogartikelen