GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Natuurlijk wil je je leefstijl verbeteren. Maar kan je het ook?

Dit bericht is geplaatst op 17 januari 2022 - Voor jou

Makkelijk gezegd

Je hoort er veel over tegenwoordig: de beste bescherming tegen corona is een gezonde leefstijl. Dus verbeter je leefstijl, is het devies. Maar dat is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan! Het vergt aanpassingen op alle fronten. Je moet dan aan de slag met wat je eet, hoeveel je beweegt, ontspanning, nachtrust en een goede balans tussen werk en privé.

Boosheid en verdriet zijn enorme ontregelaars. Ze kunnen het je onmogelijk maken om regie te nemen over je eigen leven. Onverwerkte emoties en stress vertroebelen je blik. Je weet rationeel wat goed voor je is, maar je bent niet in staat om dat om te zetten in daden, omdat je emotionele blokkades hebt. Pas als je die hebt weggewerkt, zal het je lukken om de juiste keuzes te maken. En die echt uit te voeren.

Prioriteiten

Je leefstijl verbeteren begint daarom voor veel mensen niet bij meer bewegen en gezonder eten. De bron moet aangepakt worden. Emoties die al jaren sluimeren, maar er niet ‘mogen zijn’, eindelijk verwerken. Als er nog pijn en verdriet is uit je kindertijd, heb je geen energie voor drastische aanpassingen van de manier waarop je leeft. Je leefstijl staat dan niet bovenaan op je prioriteitenlijst. Pas als je hebt gewerkt aan je psychische belemmeringen, is de weg vrij voor een gezonde leefstijl met alles wat daarbij hoort.

Wilskracht

Natuurlijk is wilskracht een belangrijke factor bij een gezonde leefstijl. Dat valt niet te ontkennen. Maar aan de andere kant kan ook iedereen direct invoelen dat het veel moeilijker is om wilskrachtig te zijn als je je psychisch niet sterk voelt. Dan is de wil er misschien wel, maar de kracht ontbreekt. Je voornemens zijn gedoemd te mislukken. Willen zonder te kunnen, heeft geen nut. Zorg eerst dat je kán, dan is willen nog maar een kleine, haalbare, stap.

Corona

Degenen die ernstig ziek worden van corona, leiden vaak aan obesitas. Zelfs een vaccin kan hen lang niet altijd goed beschermen. Als ze een gezonde leefstijl hadden gehad, waren ze niet zo ziek geworden. Eigen schuld dus? Die denkfout is snel gemaakt. Nee! Natuurlijk niet! Was het maar zo makkelijk. Obesitas is heel erg vaak in feite een psychische aandoening. Je kunt dan niet van iemand verwachten dat hij of zij gewoon minder gaat eten. De onderliggende redenen voor het over-eten zullen eerst aangepakt moeten worden.

Van onszelf verwijderd

De huidige mens valt vaak niet samen met zichzelf, put geen kracht uit zijn eigen kern. We zijn van onszelf verwijderd en vinden het moeilijk om te doen wat goed voor ons is. Een gezonde leefstijl is voor velen van ons een onhaalbaar doel. Misschien is dat wel een gevaarlijker virus dan corona. En is het nóg veel belangrijker om daar maatregelen tegen te nemen.

‹ Alle blogartikelen