GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Nederlandse gezondheidszorg schiet vaak te kort als het gaat om de invloed van “het onbewuste”

In Nederland lijden zo’n  2,2 miljoen mensen aan chronische pijn zonder aanwijsbare oorzaken. En dat is niet van de laatste 10 jaar! Door de corona crisis en hierdoor ontstane diffuse angsten zal het aantal mensen die worden geconfronteerd met somatisch onverklaarde lichamelijke en geestelijke klachten alleen maar toenemen!

Ondanks dit gegeven diagnosticeert de huidige Nederlandse gezondheidszorg nog steeds niet waar de veroorzaker(s) van chronische pijn vandaan komen.

Hoe komt dat?

Onbewust verdrongen emoties hebben een relatie met het lymbische systeem!

Huis- en bedrijfsartsen, psychologen en overige specialisten weten het zelf niet!

De onderliggende reden waarom deze gezondheidsartsen het niet weten is dat ze in hun opleiding(en) nauwelijks hebben ervaren dat geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten hun oorsprong hebben in het onbewuste. Daarmee komt het zo vaak voor dat mensen met chronische pijnen alle hoop op genezing wordt ontnomen.

Symptoombestrijding

Vrijwel geen arts, psycholoog, fysiotherapeut, ggz-praktijkondersteuner, doorsnee coach of welke andere reguliere geestelijke-zorgprofessional dan ook, zal zich echt kwetsbaar hoeven op te stellen. Daarbij komt dat de geestelijke gezondheid hulpverlener die zelf niet in therapie is geweest , en dus, om niet bij eigen pijn te komen, ook niet de juiste vragen aan jou zal stellen. Daarmee laten ze jou, in jouw “denkbeeldige gevangenis” zitten! Cliënten kunnen ze daarom vaak niets anders bieden dan symptoombestrijding, waarmee ze natuurlijk helemaal geen inzichten en duurzame oplossingen bieden.

Ik ben van mening dat als je werkt in de (geestelijke) gezondheidszorg een grote verantwoordelijkheid hebt en je het aan je cliënten verplicht bent om te weten welke factoren onze gezondheid beïnvloeden. Pas als je zelf de diepte van je onbewuste hebt ervaren, ben je je echt bewust van de impact daarvan.

Het wordt tijd dat reguliere zorgprofessionals serieuze aandacht krijgen voor de invloed van onbewuste, verdrongen emoties op de gezondheid. Pas als ze hun focus ook kunnen verdiepen naar wat er onder de oppervlakte zit, verdienen ze de naam zorgprofessional.

Vertrouw je geest niet toe aan iemand die zijn eigen geest niet kent.

Hoe je daarachter komt?

Vraag hem te vertellen over zijn eigen kindertijd en hoe hij die heeft verwerkt. Je weet dan snel genoeg of je te maken hebt met een echte professional.