Ik weet hoe lastig het kan zijn om écht contact te maken met tieners en jongeren. Met name jongens kunnen echte binnenvetters zijn, ze praten niet graag over hun problemen.
In plaats daarvan manifesteren zich vaak tal van symptomen:
- Boosheid, frustratie, een laag zelfbeeld, (faal)angst
- Onverklaarbare fysieke klachten
- Verkeerde keuzes maken, communicatie vermijden, moeite met gezag of autoriteit
- Vluchten in gamen, gokken, seks, films of muziek
- Chronische vermoeidheid
- Ruzie, schoolverlaten of delinquent gedrag
Kan coaching hier wat aan doen?
Mijn coaching is zo ingericht dat uw zoon zich bewust wordt van de onderliggende oorzaken. Vaak zijn dit onderdrukte emoties, interne worstelingen of blokkades. Mogelijk zijn die het gevolg van omstandigheden of gebeurtenissen zoals een verlies, rouw, pesten, een scheiding of onbalans in het gezin.
Ik benader de jongen nooit als een patiënt of probleemgeval maar altijd als een gelijke. Voor hem ben ik geen coach of hulpverlener maar een reisgenoot, een mede-avonturier. Iemand zonder oordeel of verwachtingen, bij wie hij gewoon zichzelf kan zijn.
Nummer één prioriteit bij mij is het vertrouwen winnen. Zonder vertrouwen is er geen vooruitgang mogelijk.
Dit is waarom instanties en ouders mij benaderen voor het coachen van jongens.
Ervaren reisgenoot
Ik heb jarenlang succesvol probleemjongeren begeleid in hun re-integratietraject. Deze stimuleringsprogramma’s combineerden arbeid en werkervaring met training in sociale vaardigheden, creativiteit, motivatie en psychologische coaching.
Voor de jongen ben ik geen hulpverlener maar een ervaren reisgenoot (die aan komt zetten in een Landrover 4×4 terreinwagen). Een mede-avonturier zonder oordeel of verwachtingen, die hem de ruimte geeft om zichzelf te zijn.
Samen trekken we de natuur in, even flink stappen door de bossen of langs het water. Fysieke activiteiten zoals bijvoorbeeld boogschieten, power kiten of houthakken maken het avontuur compleet.
Coaching voor jongens bij GroeneHartslag samengevat
- Outdoorcoaching krijgt ook moeilijke praters los
- Ruime ervaring met (probleem)jongeren en begrip van hun belevingswereld
- Een diepe vertrouwensband tussen coach en jongen
- Empowerment: op eigen kracht stappen in de juiste richting zetten
- Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen met als pijlers: presentie, herstel en kracht
- Intensief contact met ouders, begeleiders en/of instanties
Niet onbelangrijk: reflectie en bewustwording bij u als ouder(s)
Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd – Carl Gustav Jung
Als ouder heb je, net als ieder mens, onbewust ideeën- en karakterpatronen aangeleerd of ontwikkeld. Hoewel deze patronen onbewust zijn, hebben ze een grote invloed op jouw gedrag én dat van de kinderen.
‹ Alle blogartikelenVoel je dat het tijd is om de gezinsdynamiek onder de loep te nemen en met jezelf aan de slag te gaan? Het werkt twee kanten op: naar uzelf én naar uw zoon!