GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Burn-out door aangeleerde gedragspatronen

Dit bericht is geplaatst op 15 februari 2019 - Voor de organisatie / Voor jou

Wist je dat een burn-out vrijwel niets te maken heeft met te hard werken? Daarmee bedoel ik: te hard werken op de werkvloer. De schuldvraag voor je burn-out kun je niet bij je werkgever neerleggen. Natuurlijk helpt het niet als je werkdruk hoog is, maar het gaat je niet helpen om je burn-out daaraan te wijten.

De oorzaken van een burn-out

Veel mensen met een burn-out hebben onbewuste gedragspatronen, zoals:

  • Aanpassings- of pleasegedrag
    In de hoop dat je door de ander wordt gewaardeerd, laat je je grenzen overschrijden.
  • Weinig gevoel van eigenwaarde
    Je vindt dat jouw mening er niet toe doet, de ander is belangrijker.
  • Overmatig verantwoordelijkheidsgevoel
    Je neemt de verantwoordelijkheid van anderen over, maar realiseert je niet dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Dat wil zeggen: je zorgt niet voor jezelf.
  • Perfectionisme
    Je legt de lat hoog voor jezelf, in de hoop anderen niet teleur te stellen en door de mand te vallen. Je wordt gedreven door angst voor afwijzing.

    De vorming en beleving van emotie vindt plaats in het limbisch systeem.

Dit zijn de meest voorkomende patronen, maar de lijst is nog langer. Vaak zijn er meerdere patronen tegelijk actief in je onbewuste.
(Die diepst gelegen oorzaken van deze patronen zijn gelegen in het limbische brein.)

Wat kun je doen aan een burn-out?

Om te beginnen is het cruciaal dat je de burn-out erkent als een wake-up call. Het is een signaal dat er iets is dat ‘gezien’ wil worden.

Vervolgens is het nodig om te ontdekken in welke gedragspatronen jij telkens vervalt. Dat kun je het beste samen doen met een professional. Je hebt een heldere, externe, professionele blik nodig om te kunnen analyseren welke onverwerkte emoties of innerlijke conflicten jou zo negatief beïnvloeden.  Samen kom je veel dieper dan alleen. Dat vergt wel moed trouwens, Analytisch therapeutische sessies kunnen confronterend zijn. Maar dat maakt ze ook effectief. Je zult die hobbel moeten nemen, om er sterk uit te komen.

Het is daarom van het grootste belang dat je een goede vertrouwensband hebt met je analytisch therapeutisch coach. In vertrouwen durf je de diepte in te gaan, wat echt nodig is om jezelf een denkbeeldige spiegel voor te kunnen houden en je bewust te worden van je gedragspatronen. Pas daarna kun je bewust andere keuzes kan maken. Voortaan ga je denken en handelen vanuit jouw gezonde vrije wil! Je gezonde, vrije, authentieke zelf is vanaf nu de basis voor de rest van je leven, hoe klinkt dat?

Hoe ontstaan gedragspatronen?

De grondpatronen van je gedrag ontwikkelen zich in onze kindertijd. We hebben allemaal te maken gehad met pijnlijke afwijzingen, terechtwijzingen, correcties op ons gedrag van ouders, leraren of mensen die we vertrouwden. In die gevallen heb je vaak je gevoelens en emoties moeten onderdrukken, omdat ze te pijnlijk waren. Elke keer dat je in een soortgelijke situatie terechtkomt, doe je er alles aan om die pijn niet te voelen. Zo ontstaat een patroon. Dat patroon is jouw overlevingsmechanisme. Het was een mechanisme dat jou heeft geholpen om te functioneren, maar in de tijd gaat het juist steeds meer tegen je werken.

Genetische pijn

Naast onze eigen innerlijke conflicten en de gedragspatronen die we daardoor hebben ontwikkeld, zijn we ook verbonden met de tekorten en het verdriet van onze (voor)ouders. Hun levens leven door in de onze. Destructieve elementen hebben we gekopieerd en negatieve energie hebben we vaak niet kunnen omzetten in positieve. Alleen jijzelf kunt die cirkel doorbreken.
Als je gedragspatronen veroorzaakt zijn door genetische pijn, kan het extra lastig zijn om ze aan te pakken. Met hulp leer je de patronen van je (voor)ouders én jouzelf te doorzien. Ze zijn hardnekkig, omdat ze al generaties lang geworteld zijn. Mijn advies is om je laten helpen bij het analyseren van de genetische patronen. Je bent daar zelf zo in verstrikt, dat het je niet lukt om ze te overzien.

Duurzame heling van een burn-out

Het is echt mogelijk om duurzaam te genezen van een burn-out. Dat is geen makkelijk proces. Het is confronterend, het doet zeer en kost veel energie. Maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Je staat weer aan het stuur van je eigen leven als je bent losgekomen van ongezonde gedragspatronen. Je maakt je eigen keuzes en bent geen speelbal meer van oude pijn.

Mijn advies is: doe het niet alleen. De kans dat jij je burn-out de baas wordt, is heel veel groter met hulp van een analytische therapeutisch coach. Neem die verantwoordelijkheid voor jezelf en dus ook voor de mensen om jou heen.

Jaap de Vries

Ik ben een ervaren analytisch therapeutisch coach en heb het pad van Burn-out en SOLK herstel zelf gelopen. In enkele sessies begeleid ik je door je vroegere pijn, verdriet en emoties en leer ik je daarvan afscheid te nemen.
Neem contact voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

‹ Alle blogartikelen