GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Waarom vrij tekenen een krachtige techniek is als je verandering en vernieuwing wilt

Dit bericht is geplaatst op 9 mei 2019 - Voor jou

In dit blog lees je waarom vrij tekenen een krachtige techniek is als je op zoek bent naar verandering en vernieuwing.

In de therapeutische coachingsessies gebruik ik zowel het tekenen zelf als de tekening als uitgangspunt voor een gesprek met als doel: dichter bij je échte ervaringen en gevoelens komen.

Eerst laat ik jou individueel opdrachten uitwerken door middel van tekeningen. Deze opdrachten worden opgesteld naar aanleiding van jouw in-zicht vraag.

Hoe werkt analytisch tekenen?

Beelden, in dit geval tekeningen, worden gemaakt vanuit het onbewuste van de mens, dat wat zich onder de wateroppervlakte afspeelt. Dit beeld vertelt over de bijzondere organisatie van menselijke processen en onbewust conflictueus materiaal.

“Een beeld dat iets uitdrukt van wat niet gezegd of zelfs niet gedacht mag worden” en toch op een voorzichtige wijze door de barrière van de mens heen breekt.

Met de juiste begeleiding en analyse van de tekeningen, geven deze een zeer heldere kijk op wat er gaande is. Het ontstane beeldmateriaal biedt ingangen tot diepgaande veranderingen en vernieuwing. Veranderingen die voor meer in-zicht en echtheid zorgen.

Belangrijke noot: Je hoeft absoluut niet te kunnen tekenen. Een artistiek resultaat is niet belangrijk.

Carl G. Jung

Het verkennen van ons onbewuste

Dr. Carl Gustav Jung gebruikte in zijn therapeutische praktijk o.a. tekeningen om cliënten inzicht te laten krijgen in zichzelf. In de analytische coachingspraktijk is het een middel om meer te weten te komen over wat er zich onder water afspeelt.  Daar in ons onbewuste huist onze automatische piloot, met al onze onze ingeprogrammeerde denkbeelden, blokkades en ideeën over hoe ‘het zou moeten’ in dit leven.

Het onbewuste is dat deel van onszelf wat ontoegankelijk en onveranderlijk lijkt. Maar niets is minder waar, het is inzichtelijk en veranderlijk door middel van een aantal ongebruikelijke technieken. Bijvoorbeeld:

  • Vrij tekenen
  • Droomanalyse
  • Werken met beelden
  • Gebruik maken van sprookjes (associaties)
  • Bewegen
  • Schrijven

Vrij tekenen in de praktijk: een voorbeeld

Wellicht na een korte ontspanningsoefening en een bepaalde opdracht van de begeleider ga je aan de gang.

Je beeld alles af door dat te tekenen wat je voor de geest komt. Je hoeft je totaal niet te bekommeren over de stijl of kwaliteit van de tekening!

Jouw zelfgemaakte tekening zou je moeten begroeten al was het iemand uit een ver land waarvan de gewoonten veel verschillen van de onze. Je hoeft geen oordeel te hebben.

Op de vraagstelling van de begeleider probeer je associërend antwoord te geven. Alsof je luistert naar het verhaal van de persoon uit dat verre land.

Het onzegbare in beeld!

 

Meer weten? Neem contact met ons op!

‹ Alle blogartikelen