GroeneHartslag - Ontwikkeling, vrijheid, rust en ruimte
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of info@groenehartslag.nl

Groep training: Herstellen van onverklaarde lichamelijke klachten door liefdevolle aandacht

Ben je vaak vermoeid, heb je hoofdpijn, spier- en bindweefselklachten, fibromyalgie of migraine? Of heb je last van andere lichamelijke klachten waar artsen geen medische oorzaak voor kunnen vinden? Duren je klachten langer dan enkele weken? Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, leid je aan Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).

Waarschijnlijk ervaar je vaak onbegrip van je omgeving. De ander ziet aan de buitenkant een gezond persoon, terwijl jij je niet zo voelt. Maar weet:

Onverklaarde lichamelijke klachten zijn wel degelijk aanwezig en zijn ook echt

Gevolgen van jouw pijn

De gevolgen van jouw pijn kunnen zijn dat je onzeker, prikkelbaar en gefrustreerd bent. De kans is dan groot dat je vastloopt in het dagelijkse leven. Depressiviteit ligt op de loer!

Fysiotherapie, mindfullness of ontspanningsoefeningen helpen wel om de dag door te komen, maar de veroorzakers van de symptomen los je hier niet mee op!

Het staat vast dat het limbische systeem een belangrijke rol speelt bij chronische pijn. Vanuit aandacht voor dit gebied zal genezing gaan plaats vinden. Al het overige is vaak symptoombestrijding!

Wat we niet weten en zien

Veel mensen willen er niet aan dat lichamelijke klachten een geestelijke component hebben, en omgekeerd. Ons limbische (systeem) brein en lichaam dragen echter al onze ervaringen met zich mee. Beiden herinneren zich oude angsten, kleine of grote trauma’s en verdrongen emoties.
Gebeurtenissen die wij uit zelfbescherming zijn vergeten of hebben weggestopt. Gebeurtenissen die nu onbewust nog gevolgen hebben voor je lichaam. Je lichaam laat door middel van pijn en vermoeidheid weten welke pijnlijke belevingen nog een rol spelen, en dat het daar nog niet klaar mee is!

Het overgrote deel van de reguliere medische zorg is er op gericht dat de pijn die wordt gevoeld zich in het lichaam bevindt, en dat daar dus ook de oorzaak wel zal liggen.
Maar wat nou als de veroorzaker(s) van de pijn (symptomen) in het limbische brein begint? Dan zal daar de interventie dus moeten plaats vinden!

Neem jezelf serieus

Jij bent geen aandachttrekker of aansteller. Wees mild voor jezelf en neem de boodschappen van je lichaam serieus. Laat genezing toe, door te accepteren dat verdrongen emoties en gevoelens om aandacht vragen.

Werkwijze

Sta je ervoor open om te herstellen zonder operaties, fysiotherapie of medicijnen? In de training krijg je concrete opdrachten. We maken gebruik van creatieve werkvormen, zoals tekenanalyse om inzicht te krijgen in wat er onbewust nog om aandacht vraagt. Daarnaast doen we ontspanningsoefeningen om lichaamsbewustzijn te creëren. Na elke opdracht vindt een nabespreking plaats.
Bij iedere bijeenkomst krijg je ook oefeningen mee voor thuis.

Je hoeft helemaal niet creatief te zijn, en niet te hoeven kunnen tekenen, laat staan een mooi resultaat te realiseren om deel te kunnen nemen.

Ervaringsdeskundige en reisgids

De trainer is Jaap de Vries. Jaap stelt zich liever niet op als expert, maar als gids of ervaringsdeskundige. Iemand die het pad van verhelderen en begrijpen al eerder heeft belopen, die jouw mede-avonturier kan zijn op deze zoektocht.

Lees meer over Jaap

Moedig

Loop je vast in je zoektocht naar herstel en vitaliteit? Wil de oorzaak aanpakken? Meer inzicht krijgen in jezelf en je gedrag? Vind jij je persoonlijke ontwikkeling belangrijk en ga je (levens)vragen niet uit de weg? Dan is deze training zeker geschikt voor jou. De mensen met wie ik afgelopen jaren ‘op pad’ mocht gaan, waren moedig: ze besloten naar zichzelf te kijken, ongeacht wat ze tegenkwamen!

Groep

Jaap creëert een open, ontspannen en veilig sfeer. Vanuit gelijkwaardigheid creëert Jaap de voorwaarden om iedere cliënt zijn of haar ervaringen te laten onderzoeken en onder ogen te zien.
Vind je het lastig om in een groep te zijn? De ervaring is dat na afloop van de bijeenkomst(en), ondanks de tegenzin die men in eerste instantie had, de deelnemers het groepsproces als grootste winst hadden ervaren.
Waarom het groepsproces een positieve ervaring is? Je bent er maar voor één persoon: jijzelf. De andere deelnemers in de groep fungeren slechts als spiegel. Als Jaap interactie heeft met één van de deelnemers, zijn jij en de andere deelnemers luisteraars die ondertussen met hun eigen proces bezig zijn. Op deze wijze krijg je veel sneller inzicht in de ideeën en gevoelens die jou belemmeren om stappen te zetten. Jij stelt dan zelf je diagnose en doet zelf het werk. Het gaat immers over jou!

Wat leer je tijdens deze training

Twijfel?

De training is wetenschappelijk onderbouwd en verre van zweverig. Er wordt gewerkt vanuit een holistische visie en het psychoanalytische gedachtegoed. Meer weten? Zoek de onderwerpen in de Blog

Weet je niet of deze workshop of training het beste bij jou past op dit moment? Kies dan voor de oriënteringsworkshop op ………… 2024!

Of neem contact op voor een telefonische afspraak. Uiteraard is het ook mogelijk om je individueel te begeleiden!

Wanneer?

Je kunt een training volgen op vrijdagen.

Vrijdagen (code: Tr. SOLK Vrijdag)
Tijd: 09:30 – circa 12:00 uur.

..  September 2024
..  September 2024
..  September 2024
..  September 2024
..  Oktober 2024
..  Oktober  2024

Waar?

Deze training vindt plaats op de locatie, Reeuwijkse Poort  114 in Reeuwijk.

Inschrijven?

Meld je aan met de gewenste startdata (of Code).  Direct inschrijven

Heb je een vraag over deze activiteit?

Wil je meer weten over deze activiteit of heb je wellicht een algemene vraag? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Je kunt deze activiteit ook direct boeken.