De zeggingskracht van de tekening
Professionele tekenanalyse
Tekenen is in de psychologie een beproefd en krachtig instrument om jouw diepere lagen in beeld te krijgen. Als getrainde tekentherapeut is jouw tekening voor mij een poort naar jouw authentieke zelf. Samen achterhalen we wie jij echt bent.
De tekeningen die je maakt, weerspiegelen jouw drijfveren, compassie, intuïtie en empathie. Je tekent beelden die hun oorsprong vinden in jouw onderbewustzijn. Door te tekenen omzeil je het cognitieve veiligheidssysteem en werp je een blik op jouw innerlijke beleving.
Jouw tekenopdracht
Op basis van jouw problematiek geef ik je een tekenopdracht. Bij jou komen beelden naar boven, die je in de tekening verwerkt. Samen met jou analyseer ik wat je hebt getekend. Ik stel vragen als: ‘Waarom is het gezicht van die figuur voor de helft getekend?’ en ‘Wat zegt het kleurgebruik over jouw gevoelens?’. Zo naderen we steeds meer jouw eigen zelf. Wat voel jij? Welke gevoelens verdring je? Waar worstel je mee? Wie ben jij?
‘Maar ik kan helemaal niet tekenen!’
Je hoeft absoluut niet te kunnen tekenen. Het artistieke resultaat is totaal onbelangrijk. Of je het nu goed kan of niet, de bedoeling is dat het je toegang geeft tot je eigen innerlijke beeldenstroom. Niet dat je een mooie tekening maakt.
Tekenanalyse in de dieptepsychologie
De basis voor interpretatie van tekeningen is gelegd door de grondlegger van de dieptepsychologie: Dr. Carl Gustav Jung (1875-1961). Hij gebruikte in zijn psychologie onder andere tekeningen om cliënten inzicht te geven in zichzelf.
In de analytische therapie, die gebaseerd is op de dieptepsychologie van Carl Jung, is het nog steeds een effectief middel om zicht te krijgen op blokkades in de diepere lagen van je persoonlijkheid.
Ik vind nog steeds erg bijzonder dat dat creatieve proces zo diep doorwerkt! Ik heb geleerd naar mezelf te kijken als mooi mens en tegelijkertijd heb ik ook de schaduwkanten die daarbij horen kunnen accepteren. – Sonja